PRIJAVA REGISTRACIJA KOŠARICA
NASLOVNICA
KATALOG
BLOG
BRAND
KONTAKT
WABI-SABI U HERMAN IZVEDBI
Objavljeno: ponedjeljak, 27. studeni, 2017.
Japanska estetika Korneliju je oduševljavala još od fakultetskih dana. Njihov dizajn proslavila je ljepota jednostavnosti oblika, suptilnost, suzdržanost, pročišćenost i minimalizam. Zaintrigirao ju je koncept izrastao iz zen budizma, a nastao iz ideje o ljepoti nesavršenosti, ljepoti skromnog, nepotpunog, nedotjeranog. Radi se o sveobuhvatnom japanskom svjetonazoru koji prihvaća skromnost, povezanost s prirodom i prolaznost - wabi-sabi konceptu.  

Pojam wabi-sabi sastoji se od dviju povezanih riječi, ali različitih značenja. Ove se riječi ne prevode lako. Spoj riječi „wabi“ (potištenost, otuđenost) i „sabi“ (samoća), kažu neki izvori, imao je u početku negativnu konotaciju, kasnije te riječi poprimaju pozitivniji prizvuk. Tako danas „wabi“ podrazumijeva savršenu ljepotu koja proizlazni upravo iz nečeg nesavršenog poput ručno izrađene posude koja je nepravilna, asimetrična za razliku od savršeno pravilne iz serijske, industrijske proizvodnje, dok je „sabi“ ona vrsta ljepote koja dolazi vremenom. Kao zelena patina na bakru. Neka tumačenja govore da „wabi“ upućuje na nešto rustikalno, svježe i jednostavno, ali i na anomalije koje se događaju u procesu nastanka i zbog svoje jedinstvenosti nose ljepotu u sebi. „Sabi“ pak tumače kao spokoj koji dolazi s godinama poput mudrosti koju donosi život.  


Wabi Sabi - Gold Jute (dvodijelna narukvica)Ovaj je princip nastao još u drevnom Japanu u skladu s filozofijom zena i njihovom čajnom ceremonijom, a kao odgovor na dominantnu, vladajuću estetiku raskoši, bogatih materijala i ukrasa. Naprotiv, wabi-sabi promicao je otkrivanje šarma u onom izvornom, prirodnom, nesavršenom. On ne vidi mane u nečemu već u istom pronalazi nešto jedinstveno, posebno i lijepo.  Wabi-sabi ne samo da težište stavlja na pronalaženje ljepote u nesavršenom nego i prihvaća prirodni ciklus razvijanja i propadanja. To je koncept „praznine“ i odsustva čovjekove kontrole nad prirodnim tijekom stvari. Karakteristike ovog stila su zemljani tonovi, boje poput smeđe, sive ili zelene, prirodni materijali kao što su, primjerice, drvo ili kamen, asimetrija, organski izgled, hrapavost, sirovost, nepravilnost... Dakle, to je filozofija koja glorificira odmak od savršenog. Dok Zapad, kažu, veliča sve sjajno, raskošno, prostrano, dotjerano do savršenstva, s idealnim proporcijama, Istok (točnije – japansko viđenje ) vrednuje onu skrivenu, poniznu, nenametljivu ljepotu, prihvaćajući sve nepravilnosti. Popucala, izblijedjela boja, nejednaki, skrhani rubovi, pukotine, bore..., u svemu tome vide ljepotu.

Ne strogo vezan uz vizualno, wabi-sabi prelazi granice materijalnog i postaje polazište za drugačije poimanje života i svega oko sebe.  


Wabi Sabi - Flax

Poznavajući ovo, nije neobično da su se u Korneliji ponovo probudila wabi-sabi promišljanja. U novoj liniji narukvica nastojala je kroz print prenijeti strukture prirodnih materijala poput lana ili jute, dok kožni detalji na modelima asociraju na keramičke posude za posluživanje koje se Korneliji toliko sviđaju. U wabi-sabi stilu s daškom kintsugi tehnike – drevne japanske vještine restauracije zlatom koja datira još iz 15.stoljeća. I ona je poslužila kao inspiracija u osmišljavanju nove linije, ostavivši na narukvicama ležeran, malo nepravilan zlatni trag. STARIJI POSTOVI
petak, 18. svibanj, 2018.
subota, 16. prosinac, 2017.
utorak, 11. travanj, 2017.
ponedjeljak, 17. listopad, 2016.
PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
© 2020 HERMAN DESIGN