PRIJAVA REGISTRACIJA KOŠARICA
NASLOVNICA
KATALOG
BLOG
BRAND
KONTAKT
KOŽNATA NARUKVICA ZA SVA VREMENA
Objavljeno: petak, 18. svibanj, 2018.
Ako se povede priča o kožnatoj narukvici, nitko od nas koji je danas izrađujemo neće ( i ne može) tvrditi da je „izmislio toplu vodu“. Prema jednoj našoj enciklopediji, kožnata narukvica spada u nakite izvornih naroda i tek su se na višem stupnju razvoja javljale narukvice od kovina ili staklenih perlica. 

Narukvice koje su ukrašavale ručne zglobove i nadlaktice ne samo žena nego i muškaraca, možemo pratiti tisućama godina unatrag. Nalazimo ih u drevnim kulturama širom svijeta od Istoka do Zapada. U drevnoj Grčkoj pojavljivale su se često na obje ruke, na nadlaktici i
podlaktici, grčki vojnici nosili su one od kože i metala iz dekorativnih, kao i iz razloga zaštite. 


Dots & Stones - Gold


Nakit američkih domorodaca (Indijanaca), kožnate ogrlice i narukvice ručne izrade, bio je važan dio njihovog načina života. Simbolizirao je mnoge pojavnosti u njihovom životnom ustroju, rađen po tradicionalnim metodama i od prirodnih materijala koji su ukazivali na harmoniju s prirodom. Koži je pripadao zamjetan udio pri izradi nakita. 


Mnogo kasnije kroz ljudsku povijest, kožnata narukvica će se uobičajeno vezati za punk i rock glazbu. Krajem šezdesetih i sedamdesetih godina, s hippy pokretom i stilom odijevanja u duge, lepršave suknje, trapezice i gladijatorice, uz puno cvjetnih i psihodeličnih uzoraka, drvenih perlica, predimenzioniranih prstenova, opet je često prisutna i kožna narukvica.
Nosio ju je Cody (Danny McBride) u akcijskoj komediji Bena Stillera iz 2008. „Tropic Thunder“, Robert Taylor kao Marcus Vinicius u „Quo Vadis“ iz 1951., Charlton Heston kao Ben Hur u istoimenom filmu iz 1959. ( iako se polemizira oko toga jesu li rimski vojnici zaista nosili kožne narukvice po uzoru na Grke ili se radi o filmskoj slobodi (čitaj: pogrešci) . Ostavimo to većim znalcima povijesti odijevanja. )
Svakako je činjenica da se je često viđala i u filmskim spektaklima, na rukama omiljenih likova, a poznato je da su mladi ljudi rado kopirali obrasce ponašanja i izgled svojih idola. Tako je kožna narukvica zauvijek našla svoje mjesto među rado nošenim dodacima. 

Za kraj male priče o kožnoj narukvici – znamo da nismo „izmislili toplu vodu“, ali nadamo se da će vas razveseliti nova linija ovih modnih dodataka u ponudi HERMAN – Dots & Stones. 


STARIJI POSTOVI
ponedjeljak, 09. studeni, 2020.
subota, 25. svibanj, 2019.
subota, 16. prosinac, 2017.
ponedjeljak, 27. studeni, 2017.
PRATITE NAS NA
DRUŠTVENIM MREŽAMA
© 2020 HERMAN DESIGN